Logo
Tweetalig opvoeden: je kinderen de Arabische taal meegeven

Tweetalig opvoeden: je kinderen de Arabische taal meegeven

  • 28 oktober 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

De Arabische taal is gekozen door Allah ﷻ en daarom de taal van de Qur’an. Het is onze verantwoordelijkheid om de woorden van Allah de Verhevene te begrijpen zodat we Zijn Heilige boek kunnen implementeren in ons leven. In feite adviseerde de Profeet ﷺ elke moslim om Arabisch te leren. Wanneer kinderen de Arabische taal gaan leren, ontwikkelen ze een grote liefde voor de Qur’an. Dit leidt naar een boost in toewijding en spiritualiteit, en ontwikkelt op zijn beurt een diepe connectie met hun Schepper. Hoe eerder je daaraan begint hoe beter.

De Arabische taal vanaf een zeer jonge leeftijd introduceren, is één van de gemakkelijkste en beste manieren om ervoor te zorgen dat je kind het onder de knie krijgt. Waarom? Omdat het vanwege de elasticiteit van de hersenen. De meeste neuronen worden aangemaakt voor het tweede levensjaar. Een jonger brein is hierdoor plastischer en daardoor ook beter uitgerust om elke taal te leren. Je kunt je kind dus zeker tweetalig of meertalig opvoeden.

Het is zo belangrijk dat je baby’s al kan kennis laten maken met de Arabische taal door het te spreken met hen. Halverwege de zwangerschap kan zelfs de foetus geluiden, de intonaties en de stem van zijn ouders beginnen te horen. Dus vergeet niet dat je baby, die al een paar maanden oud is, sneller dingen kan oppakken dan je in eerste instantie zou denken.

Verzen en overleveringen over de taal van de Qur’an

Allah zegt in de Qur’an (interpretatie van de betekenis): “Voorwaar, Wij hebben het (d.w.z. de Koran) neergezonden als een Arabische Koran, opdat jullie zullen nadenken.” – Surah Yusuf (12:2)

En in een andere vers: “(Deze Koran is neergezonden) in een duidelijke Arabische taal.” – Surah Ash Shu’ara (26:195)

Umar ibn al-Khattab, moge Allah ﷻ tevreden met hem zijn, zei: “Leer de Arabische taal, want het vormt (een onderdeel van) jullie geloof.”- Shu’ab al-Eemaan, al-Bayhaqi (4/187)

Tips om je kind de Arabische taal mee te geven

1. Reciteer de Qur’an vaak naast je kinderen

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar wij als ouders zijn het rolmodel van onze kinderen. Als je echt wil weten hoe je de liefde van de Qur’an in hun kleine harten kunt printen, begin dan met jezelf. Wanneer kinderen ons zien reciteren en regelmatig het Heilige Boek van Allah zien openen, vergoot hun nieuwsgierigheid hier ook naar.

2. Begin met leuke kinderboeken

Begin met het voorlezen van Arabische verhalen aan je kinderen en maak er een dagelijkse gewoonte van. Kinderen houden van verhaaltjes en kunnen talloze lessen leren uit de koranverhalen en hoe profeten hun leven hebben geleid. Lezen is essentieel voor de taalontwikkeling van je kind. Je kunt vanaf 6 maanden zeer korte verhalen in het Arabisch voorlezen, en beetje bij beetje de rijkdom van de zinnen vergroten. Denk aan je intonatie tijdens het lezen en maak het zo boeiend mogelijk.

3. Ontmoet andere ouders die Arabisch spreken met hun kinderen

Het ontmoeten van (andere) Arabisch-sprekende ouders en het vormen van een vriendengroep met wie kinderen in het Arabisch plezier kunnen hebben, is een zeer effectieve manier om je kind aan te moedigen de taal te leren. Dit wordt ook “spelenderwijs” genoemd. Kinderen kopiëren gemakkelijker van elkaar.

4. Betrek Arabisch sprekende familieleden erbij als je die hebt

Om je kind Arabisch te leren, gaat er niets boven een goede onderdompeling in taal, met grootouders en andere familieleden die de Arabische taal machtig zijn. Je zult echt zien dat je kind na een week of twee het een beetje begint te spreken zonder dat hij of zij het zelfs beseft. Ik heb deze ervaring zelf meegemaakt, toen ik elke zomervakantie terugging naar mijn land van herkomst. Ik kan je echt verzekeren dat je blij en diep ontroerd zult zijn als je kind vol vertrouwen in het Arabisch hoort spreken met zijn neefjes, nichtjes, vriendjes en/of vriendinnetjes.

5. Schakel eventueel een professionele leerkracht in huis

Wat de leeftijd van je kind ook is; je kunt een leerkracht in huis halen die op een leuke en educatieve manier vooruitgang zal boeken bij je kind. Afhankelijk van het niveau van je kind. Je kunt je kind ook naar een moskee of islamitische school sturen waarbij de aanwezigheid van andere leerlingen die hetzelfde niveau hebben, je kind motiveren om de taal te leren. Dit kan zijn of haar zelfvertrouwen vergroten.

6. Zoek naar leuke en speelse activiteiten

Schrijf je kind in voor een speelse workshop in het Arabisch. Of het nu gaat om schilderen, koken of andere activiteiten die je kind leuk zal vinden; met dit soort workshops kan het kind de Arabisch taal ontdekken en op een speelse manier leren. Of gebruik dit Arabische letterpuzzel als geheugensteuntje bij het leren van het alfabet.

Onthoudt één ding; het overbrengen van de Arabische taal naar onze kinderen een zeer nobele daad is. Wat het niveau van je kind ook mag zijn, blijf je kind aanmoedigen! Het is de harde werk die je erin legt en de juiste intentie erbij dat telt.

Moge Allah ﷻ het voor ons en onze kinderen vergemakkelijken om de Arabische taal te leren.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider