Logo
Koran leren lezen: tajweed voor kinderen

Koran leren lezen: tajweed voor kinderen

  • 11 november 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Onze kleintjes tajweed leren is echt één van de spannendste reizen die ze zullen maken. Het kan zowel voor jou als voor jouw kind ontmoedigend aanvoelen, omdat het essentieel is om de Qur’an correct te reciteren. Toch zal je verbaasd zijn over hoe snel kinderen de tajweed-regels kunnen oppikken als je vroeg begint met het hen te onderwijzen.

De beste onder de mensen

“De beste onder jullie zijn degenen die de Qur’an lezen en deze aan mensen onderwijzen.” – Bukhari

“De persoon die bekwaam is met de Qur’an, is met de eervolle, vrome en rechtvaardige schriftgeleerden (in de hemel). Wat betreft de persoon die de Qur’an reciteert; ondanks dat het moeilijk is voor hem en ondanks dat hij stottert, hij krijgt twee beloningen.” – Bukhari

Deze overleveringen zijn voor ons als ouders en voor onze kleintjes een grote motivatie om te blijven proberen, zelfs als het een uitdaging wordt. Ik krijg vaak de vraag over hoe en wanneer je het beste kunt beginnen met je kinderen de tajweed-regels aan te leren. Hoewel ieder kind uniek is en er zeker niet slechts één manier is om tajweed te onderwijzen, zijn er enkele universele tips die de reis kunnen vergemakkelijken bi-idhni-laah.

Tips om je kind tajweed te onderwijzen

1. De kracht van Du’a

Laten we beginnen met de kracht van du’a in alle aspecten van ons leven. Dit is een zeer belangrijke stap. Verricht veel ad’iyah, aangezien Hij degene is die veel zegeningen in je tijd zal steken en je kinderen de liefde voor de Koran in hun harten kan cultiveren.

2. Begin wanneer je kind er klaar voor is

De beste leeftijd om aan tajweed te beginnen is voor elk kind anders. Er is dus geen ideale leeftijd. Je kunt erachter komen of je kleintje er klaar voor is door tien minuten met ze te gaan zitten en een tajweed-regel op een leuke en boeiende manier in te voeren. Kijk of ze betrokken zijn en vragen stellen om hun begrip te evalueren.

3. Een dagelijkse routine

Integreer het lezen van de Qur’an in hun dagelijks leven. Je kunt beginnen door hen op jonge leeftijd voor te lezen. Naarmate ze vorderen met hun tajweed, kun je ze vragen om de tajweed-regels in de Qur’an terug te vinden. Wat ik momenteel met mijn zoontje doe, is Qur’an dagelijks af te laten spelen. Zo krijgt hij dagelijks de Qur’an te horen. Wanneer je iets nieuws leert, is consistentie het juiste antwoord. Zelfs als je slechts vijf tot tien minuten besteedt aan het doornemen van een regel of het spelen van een spel met Arabische letters; het zal hun zelfvertrouwen geleidelijk opbouwen in sha’ Allah.

3. Maak er iets leuks van!

Er zijn zoveel manieren om creatief te zijn bij het aanleren van tajweed. Een gemakkelijke manier om tajweed interessanter te maken voor kinderen, is door een rollenspel te doen. Vraag je kind om de leraar te zijn en jou of zijn/haar lievelingspop een regel te leren. Vraag je kleintje welke regel ze willen leren en als ze klaar zijn, zoek dan naar voorbeelden in de Qur’an.

Weet je wat ook erg leuk en leerzaam is? Een vers uit de Qur’an verkeerd opzeggen (zonder grove fouten uiteraard) en kijken of je kind de fout kan oppikken. Dit doe ik zelf ook met mijn zoontje Khubayb met surah Al-Fatiha. En aldoende leert hij.

4. Begin met het gemakkelijkste

Begin met dat wat het gemakkelijkst te lezen en te onthouden is; namelijk surah al-Fatiha. Het is tevens een zeer belangrijke surah, aangezien je hiermee je gebed dient te verrichten. Ga dan verder met het laatste deel van de Qur’an, omdat deze suwar kort zijn en makkelijker te memoriseren zijn. Beginnen met iets gemakkelijks helpt kinderen om bi-idhni-laah gemakkelijker door te gaan naar moeilijker materiaal. Geef het zelfvertrouwen van je kind een boost door hem of haar eerst korte hoofdstukken aan te leren.

5. Reciteren in het gebed

Laat je kind wennen aan het reciteren van de Qur’an in haar of zijn gebed van de hoofdstukken die ze al hebben geleerd. Zodra je kind de leeftijd heeft bereikt waarop het gebed wordt verlangd, kunnen ze dit in hun verplichte of vrijwillige gebeden doen. Maar ook jonge kinderen kunnen alvast oefenen door de geleerde suwar in hun gebeden te reciteren.

6. Gebruik dezelfde Mushaf

Het is essentieel voor onze kinderen om één stijl van Mushaf te hebben zonder veranderingen, zodat de layout van de verzen in hun geheugen geprent zullen worden in sha’Allah.

Mijn advies naar ouders toe

Ik weet dat het gemakkelijker is om een leerkracht in te schakelen voor je kind om je kinderen in de juiste richting te sturen, maar hierdoor gaat een belangrijk punt vaak verloren. Er is geen metgezel, vriend of invloed die groter is dan die van de ouder(s) of voogd(en) van het kind. Is het niet mooi om ook samen met je kind de Qur’an te memoriseren? Een kind met sterke wortels die in alle aspecten van het leven verbonden is met zijn ouders, is een kind dat altijd zijn weg zal terugvinden in het leven.

Wanneer onze kinderen zien dat wij met andere dingen bezig zijn en zelden met de Qur’an, laten we onze kinderen zien waar werkelijk onze prioriteiten liggen. Hoe willen we de liefde voor Het Heilige Boek voor altijd in hun harten steken als we dit zelf niet doen? Er is geen enkele zoetigheid in het leven dan het gezellig delen van ideeën en het uitwisselen van memorisatie-technieken met je kind. We zijn allemaal studenten van de Qur’an, zowel wij als onze kinderen. We zijn allemaal moslims.

De Profeet ﷺ herinnert ons aan de goddelijke beloningen die de leer van de Qur’an aan ouders zal brengen. In een van de overleveringen zegt de Profeet ﷺ:

“Alle zonden – of ze nu uit het verleden of de toekomst zijn – van de persoon die zijn/haar kind de Qur’an leert te lezen, zullen worden vergeven. Degene die zijn/haar kind de Qur’an leert te reciteren, zal door Allah worden opgewekt op de Dag des Oordeels, stralend als de volle maan. Zijn/haar kind zal worden gevraagd om te lezen.’ Voor elk vers dat het kind leest, zal Allah het niveau van de ouder verhogen totdat het kind het laatste vers bereikt dat hij/zij kan reciteren”. – (Majma’ al-Zawa’id, 7, 165,166)

Tajweed en hifdh al-Qur’an is iets dat wij als ouders aan onze kinderen dienen mee te geven, zodat we samen de liefde ervaren. We horen allereerst zelf te implementeren wat wij ze willen onderwijzen. Denk aan de grote beloning die jij als ouder zult krijgen en de herinneringen die jouw kinderen voor altijd in hun harten zullen koesteren, zelfs als jij er niet meer bent:

“Ik heb het samen met papa of mama gedaan”

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider