Logo
Tips bij het kiezen van islamitisch speelgoed

Tips bij het kiezen van islamitisch speelgoed

  • 26 december 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Eén van de meest vreugdevolle beloningen van het ouderschap is om je kind te zien groeien en leren. Speelgoed kan een boeiend onderdeel van deze reis zijn. Beter nog, doordacht gekozen speelgoed kan vaardigheden bevorderen die van supergroot belang zijn voor de ontwikkeling van onze kleintjes. Dit geldt ook voor educatief, islamitisch speelgoed.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat interactief speelgoed de cognitieve vaardigheden kan stimuleren die bijdragen aan goede schoolresultaten, creatief leren denken, taal, kunnen rekenen op jonge leeftijd, probleemoplossing en daarnaast de sociaal-emotionele groei ondersteunen.

Liefde voor Allah bij kinderen bijbrengen via speelgoed

Hoe kan ik liefde voor Allah bij kinderen bijbrengen via speelgoed? Dit is een vraag die veel ouders vaak stellen. Helaas is het niet meer hoe het vroeger was, toen onze ouders ons vertelden te bidden en we het automatisch deden. Tijden zijn veranderd en dus moet ook de methodiek waarmee we onze kinderen lesgeven worden aangepast.

Kiezen voor het kopen van islamitisch speelgoed voor kinderen is een goede manier om de liefde voor Allah te koesteren. Kinderen raken al opgewonden bij het horen van het woord ‘speelgoed’ en ze vinden het heerlijk om cadeautjes te krijgen. Dus stel je de glimlach op hun gezicht voor als ze een nieuw speeltje openen waarmee ze kunnen spelen en leren, terwijl ze tegelijkertijd hun liefde voor onze religie vergroten.

Dit zou een droom zijn die uitkomt voor elke ouder die zijn kind op het rechte pad wil houden. Maar met zoveel keuzes, zou je je kunnen afvragen: “Welke soorten speelgoed ondersteunen de ontwikkeling van mijn kind het beste? Wat ouders zeker kan helpen is om terug te kijken op het leven van onze geliefde profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij speelde graag met kinderen. Hij speelde eerst met ze en koesterde hen met liefde voordat hij (vrede zij met hem) ze over de islam leerde.

Deze kinderen gingen hierdoor veel meer van de Boodschapper van Allah en de religie houden. Zo toonde hij aan dat kinderen van spelen hielden en gebruikte hij dit om relaties op te bouwen met de jongere generatie en om de islam zo te laten groeien. Tegenwoordig hebben we het extra voordeel dat we niet alleen met onze kinderen kunnen spelen, wat belangrijk is, maar ook met ze spelen met interactief islamitisch speelgoed.

Tips bij het kiezen van islamitisch speelgoed voor je kind

1. Kies speelgoed dat past bij de interesses en capaciteiten van je kind. Als je kind nog te jong is voor moeilijke puzzels of Arabische letters, dan kijk je wat hij of zij wel zal kunnen.

2. Het speelgoed kan het beste een bijdrage hebben aan de ontwikkeling van je kind, en dient de interesse van je kind op te wekken.

3. Als je kind van islamitische geschiedenis houdt, zoek dan naar speelgoed dat zich richt op geschiedenis. Of als je kleuter graag bouwt, overweeg dan om een set Arabische alfabetblokken toe te voegen om letter- en klankherkenning te stimuleren. Houd ook rekening met de leeftijd van je kind bij het kiezen van het juiste speelgoed.

4. Speelgoed moet uitdagend genoeg zijn om leuk te zijn, maar niet zo moeilijk dat het je kind gefrustreerd geraakt om ermee te stoppen.

5. Zoek naar speelgoed met een open einde (open ended play) dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Speelgoed met een open einde, zoals blokken, bouwstenen en knutselmaterialen zijn vaak een goede aankoop omdat ze op verschillende manieren en keer op keer kunnen worden gebruikt.

6. Zoek naar speelgoed dat met je kind kan meegroeien.

7. Kies speelgoed dat tot de verbeelding spreekt en mogelijkheden biedt voor fantasiespel. Fantasiespel is een geweldige manier om creativiteit te ontwikkelen en tegelijkertijd de Arabische taal te bevorderen. Wanneer kinderen doen alsof ze spelen, bouwen ze een nieuwe woordenschat op terwijl ze verschillende personages aannemen en nieuwe situaties naspelen. Laat ze bijvoorbeeld bepaalde historische islamitische helden aannemen in hun rollenspel of een poppenkastshow zelf in elkaar steken.

8. Kies voor speelgoed dat sociale vaardigheden en samenspel bevordert. Speelgoed dat samenwerking aanmoedigt, is van vitaal belang voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden op jonge leeftijd. Islamitische gezelschapsspelletjes zijn voor de hand liggende keuzes, maar experimenteerkits en islamitische puzzels zijn ook uitstekend. Al dit speelgoed laat kinderen zien hoe ze om de beurt moeten spelen, hoe ze moeten delen en hoe ze compromissen moeten sluiten. Voor oudere kinderen biedt dit soort speelgoed mogelijkheden om te leren samenwerken en problemen als groep op te lossen.

Welk speelgoed je ook kiest, vergeet niet dat je als ouder de behoeften van je kind echt goed moet observeren en begrijpen. Raak betrokken bij je kinderen, probeer deze tijd vrij te maken om een band met onze religie te ontwikkelen en met elkaar als gezin.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider