Logo
Islamitische kleurplaten: hoe leer je een peuter kleuren?

Islamitische kleurplaten: hoe leer je een peuter kleuren?

  • 25 november 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Meeste kinderen raken op een gegeven moment geïnteresseerd in tekenen en kleuren. Het tekenen van bijvoorbeeld herkenbare vormen of het inkleuren van islamitische kleurplaten. Je zou misschien denken dat een peuter de behendigheid heeft om een ​​krijtje vast te houden of met een penseel te gaan schilderen, maar dat gebeurt niet altijd meteen. Wees niet verbaasd als je peuter het papier op de grond gooit, het krijtje in zijn of haar mond stopt of de tafel verlaat om iets boeiender te doen.

Kleuren of schilderen is nog steeds een abstract concept voor hen. Wellicht moeten ze het meerdere keren proberen voordat ze er plezier in hebben. Het maakt niet uit hoe snel je peuter kleurt, maar door het regelmatig aan te bieden kun je hun interesse verhogen. Niet alleen is kleuren goed voor hun fantasierijke geheugen maar het ondersteunt hun fijne motorische ontwikkeling enorm. Daarnaast leert het hun oorzaak en gevolg; een concept dat je peuter op dit moment heel graag ontdekt.

Hoe kunnen wij als ouders dit op het beste manier ondersteunen?

Je peuter wil misschien maar een moment of twee kleuren, of het kan zelfs zijn dat hij helemaal geen interesse heeft in kleuren. Op dit moment draait het allemaal om het proces niet om het resultaat lieve ouders. Het proces kan gepaard gaan met herhaling en het leuk maken met bijvoorbeeld islamitische kleurplaten en -boeken. Je kunt ook een paar kleurpotloden en een stuk papier op een laag tafeltje leggen en kijken wat ze ermee doen. Ze zullen het misschien ook eerder proberen als je met ze gaat zitten en tekenen.

Er is een grote kans dat peuters ook dingen in hun mond zullen stoppen. Bij kleuren op deze leeftijd komt waarschijnlijk veel bijten voor, dus houd je kind goed in de gaten terwijl het tekent. Bijten begint meestal te verminderen op de leeftijd van twee jaar, maar het kan soms blijven tot de leeftijd van drie jaar. Het is frustrerend, maar ze doen dit omdat ze nog steeds zoveel uit hun mond leren. Zo gaan ze de wereld leren kennen. De andere zintuigen zijn nog niet zo goed ontwikkeld bij peuters, maar het gevoel in de mond en tong is juist extra scherp.

5 tips om je peuter te leren kleuren

1. Geef je peuter een groot papier om op te kleuren. Vermijdt dat het papier heel de tijd beweegt terwijl ze kleuren of schilderen, dus overweeg om het papier vast te plakken op tafel.

2. Misschien heb je deze tip nog nooit gehoord als ouder, maar laat je kind staan i.p.v. te zitten tijdens het tekenen. Als je kind staat, heeft het volledige bewegingsvrijheid in zijn of haar arm(en). Zeker voor jonge kinderen die tijdens het kleuren of schilderen nog steeds grote armbewegingen maken in plaats van verfijnde bewegingen van de pols of vingers.

3. Gebruik veilige, niet-giftige kleurpotloden en stiften.

4. Kies grote potloden of stiften zodat ze het makkelijk kunnen grijpen. Vermijd de drang om de greep van je peuter te corrigeren. Elk manier waarop ze op deze leeftijd een kleurpotlood vasthouden is goed.

5. Houd altijd toezicht op je peuter terwijl ze tekenen, en berg alle benodigdheden op als je ermee klaar bent.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider