Logo
Ontwikkel een sterke identiteit bij je kind d.m.v. islamitische boeken

Ontwikkel een sterke identiteit bij je kind d.m.v. islamitische boeken

  • 16 september 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Wil jij ook kinderen opvoeden die opgroeien tot gelukkige, verbonden, trotse en sterke moslims? Ik weet zeker dat je antwoord een duidelijk ja is. Als moslimouders is dat precies wat we allemaal willen voor onze kinderen. Hoewel er veel methodes zijn die we kunnen gebruiken om onze kinderen in de goede richting te leiden, is het opbouwen van hun moslimidentiteit een van de beste aspecten om op te focussen wanneer ze nog jong zijn. Een manier daarvan is d.m.v. islamitische boeken in hun leven te brengen.

Schamen voor je islamitische identiteit?

Tegenwoordig is het een hele uitdaging om een ​​praktiserende moslim te zijn. Moslims en de religie zijn het doelwit van negativiteit. Wij en onze religie worden bijna dagelijks onder de loep genomen door de media, boeken, individuen en zelfs organisaties die alleen bestaan ​​om valse informatie over islam en moslims te verspreiden.

Het is dan ook geen verrassing meer dat onze moslimjongeren zich soms schamen om zelfs te zeggen dat ze moslims zijn. De valse en negatieve berichten die ze dagelijks zien en lezen, naast de twijfels en gefluister veroorzaakt door de Shaytan, leidt ertoe dat ze afstand nemen van islam en hun ware identiteit. Er is helaas een groot aantal kinderen die nog steeds verdwaald zijn en in de war zijn over wat het betekent om moslim te zijn.

Verhalen uit islamitische boeken

De vraag voor ouders en leraren is dan vaak, hoe kunnen wij als de primaire opvoeders van onze kinderen, hen de grote profetische wijsheid bijbrengen over het perfectioneren van karakter en het versterken van hun islamitische identiteit?

Eén van de essentiële tradities om te ontwikkelen, als je dat nog niet hebt gedaan, is door het vertellen van verhalen. Nu gezinnen meer tijd samen thuis doorbrengen, is dit een geweldige kans om het hectische tempo van onze interacties met onze kinderen te vertragen, de reflectie met hen te verdiepen en hun activiteitenschema te vereenvoudigen. Laten we ons de betekenis van onderwijs en onze eigen rol als hun primaire leraar opnieuw ontwikkelen in sha‘Allah.

Dit weerspiegelt mijn eigen ervaringen als moeder, thuisonderwijs ouder en pedagoog. Er is echt niets mooiers dan om prachtige islamitische kinderboeken door te nemen met je kind. Elk boek bevordert op de een of andere manier het behouden van de fitrah van het kind. Natuurlijk zijn verhalen niet bedoeld om al de wijsheid, de waarden en normen te vervangen die alleen door het reciteren en memoriseren van de Qur’an, en het bestuderen van de sirah met een open hart, kan bieden. Integendeel, een goed verhaal is een aanvulling op de heilige bronnen van ons geloof bij het faciliteren van morele opvoeding.

Het kind zal zich vergelijken met de personages in het boek. De helden van het verleden zullen de helden van het heden ontwikkelen. Dus in plaats van dat je kind zich door haar rekenvaardigheden te laten gaan of dat extra uur op een elektronisch apparaat doorbrengt, kun je best proberen om regelmatig een verhaaltje te lezen, bij voorkeur voor het slapengaan.

Ik raad ouders altijd het volgende aan…

“Ouders kunnen het beste ‘s avonds verhalen vertellen, wanneer de geest van het kind ontspannen is, en voor het slapengaan, wat woorden en beelden diep in de ziel brengt. Kinderen luisteren ‘s nachts vaak beter, ze stellen ‘s nachts diepere vragen. In de helderheid van de dag is de geest naar buiten gericht- naar de wereld, een kind wil vaak bewegen en actief zijn en sociale omgang. De dingen die je ‘s nachts wordt verteld, worden diep naar binnen gedragen.”

Bij het onderzoeken van spel en creativiteit bij volwassenen, werd gevraagd om hun favoriete spel, interesse of hobby te noemen toen ze klein waren. De meeste mensen antwoordden dat het boeken waren die hun aandacht trokken toen ze jong waren. Zelfs nadat het boek was geëindigd, moest het verhaal doorgaan en speelde het verder af in hun hoofd subhanAllah.

Tot slot

Je kunt zoveel doen om fantasierijk spel te stimuleren, bijvoorbeeld door je kind voor te lezen en hen islamitische boeken te geven die hun nieuwsgierigheid prikkelen en enthousiasme geven om fantasiespel te creëren. Profeet Mohammed ﷺ heeft ons geadviseerd om onze kinderen vertrouwd te maken met religieuze kennis. Alleen de islamitische kennis die we onze kinderen geven, zal hen helpen om een goede moslim te worden en een sterke basis gelegd worden. Daarnaast onderwijzen wij onze kinderen niet alleen door ze voor te lezen, maar helpen we ze op een plezierige manier meer verbonden te blijven met het idee van lezen en met de principes van onze religie.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider