Logo
Liefde voor islamitische kinderboeken bij je kind ontwikkelen

Liefde voor islamitische kinderboeken bij je kind ontwikkelen

  • 12 augustus 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Er is niets dat de intelligentie en fantasie van een kind zo’n boost geeft, als voorgelezen worden. In een wereld waar we grotendeels worden afgeleid door elektronische apparaten en schermen, biedt het lezen van islamitische kinderboeken een uitstekende kans voor waardevolle één-op-één aandacht. Dit heeft vele positieve voordelen, die ik later in deze blog met jullie wil bespreken, in sha`Allah.

Naast één-op-één aandacht, willen we ook een sterke islamitische identiteit doorgeven aan onze kinderen. Als ouder, leraar of opvoeder van onze kleine moslims hebben we een belangrijke rol bij het overdragen van kennis aan slimme en jonge geesten die een ongelooflijk potentieel hebben om informatie op te nemen en vast te houden.

Een onbeschreven blad…

Wanneer een kind wordt geboren, beschouwen wij het als een onbeschreven blad: geboren in onschuld en begiftigd met de fitrah, wat vaak wordt omschreven als de natuurlijke aanleg. Die natuurlijke aanleg zouden we zoveel mogelijk moeten beschermen als ouders. Daarom wijs ik als pedagoog ouders altijd erop om zo vroeg mogelijk te beginnen met liefde bij hun kinderen te ontwikkelen voor islamitische kinderboeken.

De grootste valkuil waar wij als ouders vaak in vallen, is dat we denken dat kinderen of zelfs baby’s te klein zijn om naar verhalen te luisteren of om mee te lezen. Dit is een grote misvatting. Baby’s luisteren naar je klanken, je mimiek, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Hoe eerder je bijvoorbeeld begint met de verhalen van de metgezellen van de Profeet ﷺ, hoe gemakkelijker ze de verhalen vanaf kleins af aan zullen kunnen vertellen.

Als we onze kinderen van jongs af aan blootstellen aan islamitische principes, de Qur`an en het leven van de profeet Mohammedﷺ, door middel van prachtige verhalen, boeiende illustraties en kleuren, dan kunnen we zo onze kinderen liefde voor lezen en islamitische boeken bijbrengen. Zowel om iets van te leren, als voor het plezier dat ze eraan beleven en de liefde voor de Islam die het bi-idhnillah teweegbrengt.

Voordelen van vroegtijdig islamitische kinderboeken introduceren

1. Liefde ontwikkelen voor islamitische verhalen

In mijn eigen ervaring als pedagoog en moeder van een prachtige zoon heb ik gemerkt dat liefde creëren voor Allah ﷻ de meest effectieve manier is om mijn kind in de voetsporen van onze vrome voorgangers te doen lopen. Dit doe je niet alleen door het voorlezen van prachtige verhalen, maar ook door op speelse wijzen verhalen tot leven te brengen. Wanneer het kind zijn ouder met liefde deze verhalen ziet vertellen, creëert het automatische deze liefde ook, subhanAllah. Dit komt doordat wij als ouders het grootste voorbeeld zijn voor onze kinderen.

2. Een hechte ouder-kind relatie

We weten nu ondertussen dat voorlezen aan kinderen belangrijk is om de band tussen ouder en kind te versterken. Maar wat als je ik vertel dat door een hechte ouder en –kindrelatie jouw kind nog een grotere liefde zal ontwikkelen voor ons geloof? Een kind is van kleins af aan geprogrammeerd om minstens één hechtingspersoon te hebben in zijn leven. Hij ziet die persoon als voorbeeld en wil later net zo worden als diegene.

Het kind zal naar jou opkijken en zoals jij willen zijn. Omdat het kind zo’n nauwe band heeft met jou als ouder, wil het niets anders dan deze verhalen opnieuw en opnieuw met jou lezen. Zo ontwikkelt zich een sterkere hersenstructuur voor taal en versterkt het zijn identiteit als moslim. Deze verbinding is van vitaal belang om te delen met jonge kinderen. Als ze meer boeken gaan lezen groeien de neuronen die zich in hun hersenen bevinden en komen ze met elkaar in contact.

3. Een educatief hulpmiddel om normen en waarden aan te leren

Het kiezen van islamitische kinderboeken met grote lessen of een moraal is ook een geweldige manier om kinderen bepaalde dingen te leren die in normale omstandigheden moeilijk uit te leggen zijn. Kinderen reageren heel goed op karakters waarmee ze zich kunnen identificeren, en via hen is het gemakkelijker om moeilijke concepten over te brengen.

Tenslotte wil ik nog dit citaat als aanmoediging meegeven…

“De reden waarom ouders hun kinderen niet langer in de goede richting leiden, is omdat de ouders zelf niet die kant op gaan.”

Lieve ouders, wij spelen een cruciale rol bij het kennismaken van onze kinderen met de juiste boeken. Er zijn in feite veel goede islamitische kinderboeken die niet alleen boeiend zijn, maar ook een impact hebben op het overbrengen van vele concepten en onderwerpen over de Islam. Ouders dienen dus van deze gelegenheid gebruik te maken en ernaar te streven goede leesgewoonten voor hun kleintjes te ontwikkelen, nog voordat ze kunnen lezen.

Als je weet dat zelfs de eerste openbaring die aan onze Profeet ﷺ gestuurd werd, het bevel om te lezen was, dan zie je het grote belang van lezen in de Islam voor de menselijke ontwikkeling en groei. Aan het eind van de dag kunnen we alleen maar ons best doen en op Allah vertrouwen. De uitkomst van alles is alleen aan Allah. We willen allemaal herenigd worden met onze kinderen in Djannah, dus laten we ernaar streven om goed te doen en hen te helpen hetzelfde te doen, in sha‘Allah.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider