Logo
Leesmotivatie: hoe houd je jonge lezers gemotiveerd?

Leesmotivatie: hoe houd je jonge lezers gemotiveerd?

  • 30 september 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Sinds het eerste vers dat aan onze profeet Mohammed ﷺ werd geopenbaard, is lezen nog nooit zo belangrijk geweest in onze Ummah. Het lezen van islamitische verhalen voor kinderen is op verschillende manieren belangrijk om onze religie op een speelse en interessante manier mee te geven aan onze kinderen. Maar hoe zit het met kinderen die niet graag lezen en geen fan zijn van boeken? Hoe kun je de leesmotivatie bij je kinderen bevorderen?

Een vroeg begin

Het is nooit te vroeg om eerst te beginnen met je kind een boekje voor te lezen. Veel ouders gaan er van uit dat het kind op een zeer jonge leeftijd niet begrijpt wat hem of haar wordt voorgelezen. Maar dat is ver van waar. Elke pedagoog raadt elke ouder aan om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Ook al zijn de kinderen nog peuters of zelfs nog in de baarmoeder zitten. Dingen die triviaal lijken, kunnen erg nuttig zijn voor de ontwikkeling van onze kinderen om hun begrip van de taal te ontwikkelen.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van het voorlezen van (islamitische) boeken aan kinderen? En hoe kun je ze gemotiveerd houden? Laten we daar wat dieper op in gaan.

Hoe bevorder je de leesmotivatie bij jonge lezers?

1. Verscheidenheid

Men is het er algemeen over eens dat de belangrijkste manier om liefde voor lezen bij kinderen te ontwikkelen, is door ze een verscheidenheid aan boeken te geven. Prentenboeken met gedurfde, leuke afbeeldingen zijn een geweldige manier om te beginnen en de complexiteit van de boeken geleidelijk te vergroten. Misschien is dit iets wat je voor het eerst leest; het is belangrijk om kinderen niet te beperken tot boeken die alleen voor hun leeftijd worden aanbevolen. Het eerder introduceren van iets complexere boeken kan helpen om hun begrip van concepten veel eerder te ontwikkelen.

2. Lezen leuk maken

Maak lezen leuk voor jullie allebei! Doe dit door het lezen te associëren met positieve gezinstijd. Richt een speciale plek in om boeken te lezen en op te bergen. Het hoeft niet bijzonder te zijn: een speciale leesbank, hoek of boekenkast is voldoende. Laat je kind dan ook meebeslissen. Hoe groter het leesplezier, hoe groter de kans dat de leesmotivatie vergroot zal worden.

3. Bezoek samen islamitische boekenwinkels

Bezoek regelmatig winkels met je kind en speur boeken om je verzameling op te bouwen. Of regel eens een boekenruil met andere ouders en families. Maak van de gelegenheid om een nieuw boek te kopen er een om naar uit te kijken. Een gemeenschappelijke factor bij volwassenen die ik ken die dol op lezen zijn, is dat ze vanaf een jonge leeftijd werden aangemoedigd om hun eigen boeken te kiezen. Ze werden naar boekwinkels of bibliotheken gebracht en kregen de tijd en vrijheid om te verkennen.

4. Routine creëren 

Ontwikkel een leesroutine voor je gezin. Maak een vast tijdstip van de dag waarop kinderen een aantal boeken kunnen kiezen om (voor) te lezen. Je kind kan ervoor kiezen om maandenlang elke dag hetzelfde boek te lezen, maar als je kind het heeft gekozen, lees het dan! Als kinderen deze tijd als een positieve tijd ervaren, zullen ze lezen associëren met positiviteit en zullen ze in sha’Allah van deze verhalen gaan houden.

Lees vaker een boekje voor

Kinderen van wie de ouders hen voorlezen, kennen vaak meer woorden op 2-jarige leeftijd dan kinderen die niet vaak worden voorgelezen. Lezen bevordert ook de sociale en emotionele ontwikkeling, omdat je tijdens het lezen veel verschillende emoties en expressieve geluiden gebruikt. De belangrijkste reden om hardop voor te lezen is dat het een verband legt tussen de dingen waar je kind veel van houdt: jij en de boeken.

Tijd besteden aan lezen laat je kind zien dat lezen een vaardigheid is die het waard is om te leren. En als jonge kinderen vaak met vreugde, opwinding en liefde worden voorgelezen, beginnen ze boeken te associëren met geluk. Wat weer kan leiden naar het vergroten van de leesmotivatie. En zo worden levenslange lezers gecreëerd, in sha’Allah.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider