Logo
Islamitische opvoeding in de moderne wereld

Islamitische opvoeding in de moderne wereld

  • 23 september 2022 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Kinderen opvoeden is een taak op zich, maar kinderen een islamitische opvoeding meegeven en opvoeden tot trouwe moslims in de moderne wereld is een ander balspel. Veel moslims migreerden de afgelopen 50 jaar vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa. Deze moslimouders zijn opgegroeid in een wereld die tegenwoordig niet meer bestaat en daarom kunnen we onze kinderen niet op dezelfde manier opvoeden als waarop wij zijn opgevoed.

Begin bij jezelf

Eerst en vooral horen wij als ouders te begrijpen dat we eerst zelf de ware betekenis van de islam dienen te kennen, voordat we het aan onze kinderen willen meegeven. Soms leggen we te veel druk op onze kinderen en verwachten we dat ze alle antwoorden weten op geloof gebaseerde vragen. Als onze kinderen vragen stellen omtrent de islam, betekent dit dat ze geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over de Schepper en dat is iets moois. Ouders kunnen echter hun kinderen heel gemakkelijk van de islam weghouden door ze antwoorden te geven als: “je zou het moeten weten”, “zoek het op”, en “wij geloven dat gewoon omdat we het doen”. Onderwijs eerst jezelf zodat je jouw kinderen de juiste kennis kunt geven over de islam. Opdat hun liefde voor het geloof vergroot kan worden.

Quality time met je kind

Naarmate het kind opgroeit, vooral in de westerse wereld, wordt het hedendaags gewoonlijk aangetrokken door het kijken naar tv en het spelen van videogames. Deze kunnen een schadelijk effect hebben, tenzij deze worden gecontroleerd en goed gereguleerd. Studies hebben aangetoond dat een kind gemiddeld 28 uur per week naar tv-programma’s kijkt. Dergelijke grafische afbeeldingen zijn voor iedereen zeer schadelijk voor de gezonde mentale groei, in het bijzonder jonge kinderen.

In plaats van de tv op de kinderen te laten passen, kunnen ouders beter quality time met hun kinderen doorbrengen door te lezen en/of te luisteren naar verhalen die hun morele groei bevorderen. Door proactief betrokken te zijn kunnen ouders hun kinderen liefde en genegenheid tonen. Dergelijke taken en verantwoordelijkheden horen niet te kort te doen door de tv, computer of een babysitter die deze leegte constant probeert op te vullen. Studies hebben aangetoond dat nalatigheid bij deze essentiële taak verwoestend kan zijn.

Naarmate de kinderen opgroeien en naar school gaan, wordt de kloof tussen hen en hun ouders groter. Ze worden blootgesteld aan een nieuwe grens met nieuwe ideeën, regels, normen en praktijken, die niet per se allemaal goed of heilzaam zijn. Ze beginnen meer tijd buiten door te brengen dan binnen. Bezorgde ouders horen eigenlijk twee van de drie plaatsen in de tijd van hun jonge zoon of dochter bezitten – op school, op straat en thuis – om een verschil te maken. Anders wordt het een verloren zaak voor de ouders wiens kinderen grotendeels van hun tijd omgaan met anderen die een slechte invloed op hen kunnen hebben. Denk aan grof taalgebruik, respectloos gedrag, drugs- en woedeproblemen, enzovoort.

Obstakels

Hier zijn een paar obstakels waarmee je kind te maken kan krijgen bij het opgroeien als moslim in de moderne wereld:

1). Niet in de buurt zijn van mensen die de islam begrijpen of kennen.

2). Uitgezonderd worden op basis van uiterlijk, kleding (zoals de hijab) en taal.

3). In de buurt zijn van verboden zaken die in de moderne wereld als normaal worden beschouwd, zoals het hebben van verboden relaties, het nuttigen van varkensvlees en alcohol.

4). Vrienden willen maken en erbij willen horen, maar niet weten hoe je verbinding moet maken door verschillende waarden en normen.

5). Als ouders huisregels hanteren zoals geen vrienden van het ander geslacht, waardoor het moeilijker wordt om als ‘normaal’ te worden beschouwd in vriendengroepen.

Ouders uit moslimlanden hoefden het bovenstaande niet mee te maken. Ze waren gezegend om naar een school te gaan met andere moslims. Het dragen van de hijab werd vroeger als de norm beschouwd. Arabisch was de gesproken taal en tradities/gebruiken waren in principe hetzelfde voor leeftijdsgenoten.

Je kind een islamitische opvoeding geven in de moderne wereld

Hoe kun je als ouder je moslimkind opvoeden in de moderne wereld? Besteed in ieder geval aandacht aan de volgende drie punten:

1. Luister naar je kind

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het is belangrijk om actief naar je kind te luisteren en zijn emoties te begrijpen. Veeg hun gevoelens en zorgen niet weg.

2. Vertrouwen

Vertrouw je kind. Door constant ‘nee’ tegen je kind te zeggen, wordt het opstandiger. Als er vertrouwen is tussen jou en je kind, zal hij/zij meer open staan over wat er in hun leven gebeurt.

3. Begrijpen

Begrijp het verschil tussen religie en cultuur. Er is een enorm verschil tussen het Arabische woord حرام (haram) en عـيـب (‘ayb), wat ongepast betekent. Niet alles wat cultureel ongepast is, is haram.

Onze rol als ouders moet die van een herder zijn die zijn verantwoordelijkheden kent en ervoor zorgt dat zijn kudde ongehinderd en goed gevoed naar huis terugkeert. Het is geen gemakkelijke taak voor de meeste gezinnen. Toch dienen we het te willen en al onze krachten er in te steken voor het welzijn van onze kinderen in sha‘Allah.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider