Logo
Help mijn peuter heeft een driftbui! Wat nu?

Help mijn peuter heeft een driftbui! Wat nu?

  • 1 maart 2021 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Iedere peuterouder herkent het: je loopt rustig door de winkel en jouw peuter begint opeens te stampvoeten en te schreeuwen. Je kind heeft een driftbui. Het liefste zou je als ouder op zo’n moment door de grond heen willen zakken uit schaamte. Maar hoe komt het dat een peuter driftbuien heeft, en welke verzen uit de Qur’an en overleveringen van de Profeet Mohammed ﷺ kunnen jou als ouder motiveren om geduld te blijven hebben?

Hoort een driftbui bij de normale ontwikkeling?

Het is volkomen normaal dat peuters eens in de zoveel tijd driftbuien hebben. Dit is namelijk een onderdeel van hun ontwikkeling. Driftbuien komen het vaakst voor als een kind tussen de één en vier jaar oud is. Kinderen ervaren driftbuien omdat zij hun eigen emoties nog niet goed in de hand kunnen houden. De reden hiervoor is dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn en dat het kind nog niet voldoende woordenschat en spraakvermogen heeft ontwikkeld. Jouw kind kan dus nog niet met woorden uitleggen wat hem dwars zit of wat hem boos maakt en reageert daarom zo heftig.

Sommige kinderen hebben vaker last van driftbuien dan andere kinderen. Dit kan komen door het verschil in karakter. Sommige kinderen zijn namelijk wat temperamentvoller van aard. Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een kind een driftbui kan krijgen zijn vermoeidheid, stress en honger.

Omgaan met driftbuien van peuters

Als ouder kan het erg vermoeiend zijn om met de driftbuien van jouw peuter om te gaan. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om hier beter mee om te gaan.

Rustig blijven
Het is vooral belangrijk om rustig te blijven. Zodra jouw kind een driftbui heeft is het belangrijk dat jij het overzicht houdt. Bedenk bij jezelf dat het een fase is waarin je kind zich bevindt en dat deze fase ook weer voorbij zal gaan. Daarnaast heeft de Boodschapper van Allah ons aangemoedigd om vriendelijk en zachtmoedig te zijn.

Het is overgeleverd door ‘A’ishah dat de Boodschapper van Allah heeft gezegd: “Als Allah, de Verhevene, het goede wil voor een gezin, dan boezemt Hij vriendelijkheid bij hen in.”  (Ahmad; Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie.) Wees daarom vriendelijk in de omgang met jouw kinderen en blijf rustig.

Niet te veel aandacht schenken
Geef je kind niet te veel aandacht als hij boos is. Als jij te veel aandacht besteedt aan de driftbui dan kan dat juist averechts werken. Jouw kind zal dan weten dat wanneer hij of zij een driftbui heeft, alle aandacht naar hem of haar toe gaat. Jouw kind zal dan op een negatieve manier aandacht van jou proberen te vragen. Dit is iets wat je als ouder wilt voorkomen.

Heb geduld
Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens een driftbui fase van je kind. Het kan erg vermoeiend zijn en het vereist veel energie. Maar wees niet ontmoedigd. Allah zegt in de Qur’an (Al-Imran, 146) “…en wees geduldig. Zeker Allah is met degenen die geduldig zijn.” En Allah zegt: “Allah houdt van de geduldigen.” (Al-Imran, 46).

Wees daarom verblijd en weet dat Allah ons zal beproeven met iets van angst, honger en vermindering van bezittingen, levens en vruchten, en verkondig verheugende tijdingen aan de geduldigen (Al-Baqarah, 155). Wees daarom geduldig en reken op de beloning van Allah.

Verricht smeekbeden
Doe veel ad’iya’. Allah heeft ons opgedragen om Hem aan te roepen. Allah heeft namelijk gezegd: “Roept Mij aan, Ik zal jullie verhoren. Voorwaar, degenen die te hoogmoedig zijn om Mij te dienen, zullen de Hel binnengaan als vernederden.” (Ghafir, 60). Het is daarom belangrijk om Allah aan te roepen, in goede tijden maar ook in tijden van nood.

Allah is de enige die jou kan verlichten van de moeilijkheden die jij als ouder ondervindt door de driftbuien van jouw kind. Daarnaast heeft het maken van smeekbedes een hoge waarde. De Profeet ﷺ heeft gezegd: “Niets is nobeler bij Allah dan de smeekbede.” ( At-Thirmidhi, Ahmad, Al-Hakim, Ibn Majah en anderen.) Maak hier dus optimaal gebruik van.

Met deze handvatten hopen wij jou wat gemotiveerd te hebben om geduldig te blijven tijdens deze peuterfase. Weet dat alles een test is van Allah en dat Hij van de geduldigen Houdt.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider