Logo
Help mijn peuter heeft een driftbui! Wat nu?

Help mijn peuter heeft een driftbui! Wat nu?

  • 1 maart 2021 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Bismillāh-ir-raḥmān-ir-raḥīm,

Iedere peuterouder herkent het: je loopt rustig door de winkel en jouw peuter begint opeens te stampvoeten en te schreeuwen. Het liefste zou je als ouder op zo’n moment door de grond heen willen zakken uit schaamte. Maar hoe komt het dat een peuter driftbuien heeft en welke ayaat en aḥādīth kunnen jou als ouder motiveren om ṣabr te blijven hebben?

Het is volkomen normaal dat peuters eens in de zoveel tijd driftbuien hebben. Dit is namelijk een onderdeel van hun ontwikkeling. Driftbuien komen het vaakst voor als een kind tussen de één en vier jaar oud is. Kinderen ervaren driftbuien omdat zij hun eigen emoties nog niet goed in de hand kunnen houden. De reden hiervoor is dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn en dat het kind nog niet voldoende woordenschat en spraakvermogen heeft ontwikkeld. Jouw kind kan dus nog niet met woorden uitleggen wat hem dwars zit of wat hem boos maakt en reageert daarom zo heftig. Sommige kinderen hebben vaker last van driftbuien dan andere kinderen. Dit kan komen door het verschil in karakter. Sommige kinderen zijn namelijk wat temperamentvoller van aard. Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een kind een driftbui kan krijgen zijn vermoeidheid, stress en honger.

Als ouder zijnde kan het erg vermoeiend zijn om met de driftbuien van jouw peuter. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om hier beter mee om te gaan.

  1. Het is vooral belangrijk om rustig te blijven. Zodra jouw kind een driftbui heeft is het belangrijk dat jij het overzicht houdt. Bedenk bij jezelf dat het een fase is waarin je kind zich bevindt en dat deze fase ook weer voorbij zal gaan. Daarnaast heeft de Boodschapper van Allah ons aangemoedigd om vriendelijk en zachtmoedig te zijn. Het is overgeleverd door ‘Ā’ishah dat de Boodschapper van Allāh heeft gezegd: “Als Allah, de Verhevene, het goede wil voor een gezin, dan boezemt Hij vriendelijkheid bij hen in.”  (Ahmad; Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie.) Wees daarom vriendelijk in de omgang met uw kinderen en blijf rustig.
  2. Geef je kind niet te veel aandacht als hij boos is. Als jij te veel aandacht besteedt aan de driftbui dan kan dat juist averechts werken. Jouw kind zal dan weten dat wanneer hij of zij een driftbui heeft, alle aandacht naar hem of haar toe gaat. Jouw kind zal dan op een negatieve manier aandacht van jou proberen te vragen. Dit is iets wat je als ouder wilt voorkomen.
  3. Heb ṣabr. Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens een driftbuifase van je kind. Het kan erg vermoeiend zijn en het vereist veel energie. Maar wees niet ontmoedigd, Allāh zegt in de Qur’ān (Al-Imran, 146) “…en wees geduldig. Zeker Allāh is met degenen die geduldig zijn.” En Allāh zegt: “Allāh houdt van de geduldigen.” (Al-Imran, 46). Wees daarom verblijd en weet dat Allāh ons zal beproeven met iets van angst, honger en vermindering van bezittingen, levens en vruchten, en verkondig verheugende tijdingen aan de geduldigen (Al-Baqarah, 155). Wees daarom geduldig en reken op de beloning van Allāh.
  4. Doe veel ad’iyā’. Allāh heeft ons opgedragen om Hem aan te roepen. Allāh heeft namelijk gezegd: “Roept Mij aan, Ik zal jullie verhoren. Voorwaar, degenen die te hoogmoedig zijn om Mij te dienen, zullen de Hel binnengaan als vernederden.” (Ghafir, 60). Het is daarom belangrijk om Allāh aan te roepen, in goede tijden maar ook in tijden van nood. Allāh is de enige die jou kan verlichten van de moeilijkheden die jij als ouder ondervindt door de driftbuien van jouw kind. Daarnaast heeft het maken van smeekbedes een hoge waarde. De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Niets is nobeler bij Allāh dan de smeekbede.” ( At-Thirmidhi, Ahmad, Al-Hakim, Ibn Majah en anderen.) Maak hier dus optimaal gebruik van.

Met deze handvatten hopen wij jou wat gemotiveerd te hebben om geduldig te blijven tijdens deze peuterfase. Weet dat alles een test is van Allāh en dat Hij van de geduldigen Houdt.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider