Logo
De zoetheid van Ar-Rahma

De zoetheid van Ar-Rahma

  • 8 maart 2021 -
  • Geschreven door Umm Khubayb

Bijzonder!    

De wonderlijke wezens, genaamd kinderen zullen je overspoelen met al hun schatten, avonturen en praatjes. Ze zijn stuk voor stuk uniek en speciaal. Hoe mooi zou het dan ook zijn om ze te laten groeien en bloeien, hen te laten ontwikkelen en hen een duwtje in de rug te geven door te worden wie ze willen zijn. Het is dan ook heel handig om een mooi karakter eigenschap in je zelf te ontwikkelen, opdat je je taak als ouder goed kunt vervullen. Het hebben van een zachtaardig karakter en genade is een Rahma op zich waar wij Allah dankbaar voor moeten zijn.

Allah zegt in de Quran (interpretatie van de betekenis):

“En het was dankzij de genade van Allah dat jij zacht in de omgang was met hen. En als je streng en hardvochtig was geweest, dan zouden zij rondom jou uiteengaan.”

(Surah Ali- Imran: 159)

Ar-Rahman    

Dit is één van de namen die we vaak tegenkomen, waar we soms misschien een beetje te snel overheen lezen, wat zo zonde zou zijn als we niet alle zoetheid ervan kunnen verkrijgen. Allah heeft namelijk gezegd:

“Mijn Genade omvat alle zaken.”

(Surah al-A’raaf: 156)

Hoe mooi en hoopvol is het om dit te lezen, het geeft je hart rust en hoop om door te zetten om het goede te doen. Stel dat je als ouder dezelfde hoop en doorzettingsvermogen kan ontwikkelen in je kind. Als ouder zijnde draag je een berg als verantwoordelijkheden, taken en zorgen op je rug om je kind uiteindelijk goed terecht doen laten komen. Het beklimmen van zo een grote berg is niet altijd even makkelijk. Je hebt daarvoor ook de juiste tools nodig om de top te kunnen bereiken, maar zodra je eenmaal de top bereikt hebt, is het uitzicht wonderbaarlijk en is alle moeite het waard geweest. Zo is dat ook met je kleine koter die niet altijd wilt luisteren, vaak tegenstribbelt of heel goed nee kan zeggen. Of je puber die de deur in je gezicht dicht slaat, zijn eigen mening al te graag laat horen en niet alles altijd waardeert, maar vergeet dan niet dat dit slechts behoort tot de fase waarin zij verkeren en als je de juiste middelen inzet met een vleugje Rahma, ze allemaal goed op hun pootjes terecht komen en je mede verantwoordelijk bent voor het moois wat ze worden.

Buiten het feit dat het hebben van Rahma een goed en mooi iets is, moet je er ook bewust van zijn. Dat Ar-Rahman en Ar-Rahiem slechts tot Allah behoort en we zijn namen niet aan ons zelf kunnen en mogen toekennen.

Dat wat je geeft krijg je terug  

Het is een gezegde wat je vast vaker gehoord hebt. Ik kan je vertellen dat het ook daadwerkelijk zo is. Vaak verwachten wij veel van mensen, onze omgeving, collega’s, vrienden en zo ook van onze kids. Maar soms is het wel even verstandig om even stil te staan en je af te vragen of je wel genoeg geeft. Geef ik genoeg van mijn tijd en gehoor? Geef ik genoeg van mijn liefde of het andere waar naar ze zo opzoek zijn? Natuurlijk doen we als ouder alles wat we in onze macht hebben, maar om er even bij stil te staan, daar is niets miss mee. Het altijd “meer” terug verwachten, zal je zelf veel meer tot last zijn. Er werd eens gezegd “ Als je iets terug verwacht ben je aan het ruilen en niet aan het geven”

Dus als we dan de liefde, respect en begrip van onze kinderen verwachten, ga dan bij je zelf even na hoe kan ik hen stimuleren en wat hebben zij van mij nodig, dan is het ook zo dat de deuren van zelf open gaan om het beste van hen te mogen ontvangen, als het niet rechts om is dan wel links om. Mochten ze hun speelgoed niet hebben opgeruimd, dan hebben ze vast een mooie tekening voor je gemaakt.

“Wie niet genadig is, wordt niet begenadigd.” In Sahih Bukharie en Sahih Muslim staat: Abu Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) verhaalt dat de Profeet (vrede zij met hem) Hasan ibn Ali (zijn kleinzoon) kuste. Hij was in het gezelschap van Aqra ibn Haabis. Aqra zei hierop: “Ik heb tien kinderen, maar ik heb nog nooit één van hen gekust.” Hierop keek de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) naar hem en sprak de bovenstaande woorden uit.

Maar zo is het genoeg    

Na deze tekst te hebben gelezen over Ar-Rahma is het einde bijna in zicht. Het laatste wat ik nog graag wil vertellen is het voor jezelf na gaan waar de grens ligt. Die zijn namelijk uitermate belangrijk. Het is zeker van belang Ar-Rahma toe te passen in je leven en het in je zelf aan te wakkeren maar zo af en toe is het ook verstandig een stap terug te zetten. Zo is het goed om de balans te houden tussen Ar-Rahma en het af en toe streng zijn. Zo vliegt een vogel met 2 vleugels als de ene afbreekt zo hij nooit goed kunnen vliegen.

divider
divider
WAAR WE HEEL TROTS OP ZIJN

Onze cijfers

20.187
Volgers op Facebook
8000+
Tevreden ouders gingen je al voor
4,9/5
Gemiddelde beoordeling
divider